Over ons

Vekemans helpt kinderen in India aan een betere toekomst!

Het Vekemansfonds is gevestigd in Veldhoven zet zich in voor kansarme kinderen in het zeer arme noordoosten van India. Door de bouw van scholen en het verstrekken van leerhulpmiddelen kunnen de Dalit- en Tribal kinderen onderwijs krijgen en zich een betere toekomst verwerven. De inkomsten komen uit het inzamelen van oude kleding, donaties en giften van particulieren en sponsoring door bedrijven.

Visie

Het Vekemansfonds wil door financiering van de opvang, opvoeding, studie en opleiding van kansarme kinderen in India in de deelstaat Jharkhand / Bihar en omliggende deelstaten bijdragen aan een betere uitgangspositie. Hierdoor kunnen deze kinderen leren voor zichzelf te zorgen en zich bevrijden uit hun uitzichtloze bestaan.

Missie

Met het scheppen van betere randvoorwaarden kunnen kinderen uit de laagste kaste en kastelozen duurzaam een menswaardiger bestaan verwerven.

Kernwaarden
• Respect
• Betrokkenheid
• Duurzaam

Wil jij ons helpen?

Steun het Vekemansfonds doormiddel van een donatie of start een actie

Hoe het begon

De stichting Pastoor Vekemansfonds – Oerle is opgericht in 1983 door wijlen Pastoor Gerard Vekemans †, pater van de Orde Norbertijnen van Postel en Pastoor in de Parochie H. Johannes de Doper te Oerle van 1972 tot en met 2000. Zijn naam is blijvend verbonden aan de stichting.

Ter gelegenheid van zijn 40-jarig priesterjubileum in 1983 werd er door familie, vrienden, bekenden en parochianen toen een bedrag van 17.000 gulden geschonken, waarmee hij besloot een fonds op te richten, die als doelstelling had: de financiering van de opvang, opvoeding en opleiding voor de kansarme kinderen van Moeder Teresa in India. Vandaar dat het fonds ook wel het ‘Moeder Teresa Fonds’ wordt genoemd.

De stichting is in 1984 bij notariële akte vastgelegd. In de loop van de tijd groeide het startkapitaal door middel van giften en acties, waardoor 50 kinderen doorlopend konden worden gesponsord. In 1990 bezocht de pastoor ‘zijn kinderen’ in India. Hij kwam zeer onder de indruk en zeer aangeslagen terug van wat hij daar aan armoede en ellende gezien had. In 1991 besloot hij, om naast de sponsoring van de 50 kinderen, ook projecten op te zetten. Op 24 december 2002 overleed Gerard Vekemans op 87 jarige leeftijd. Hij was tot op het laatste moment als ere voorzitter betrokken.