Sponsorkinderen

Het Vekemansfonds besteedt jaarlijks ongeveer €25.000,- aan de opleiding van de sponsorkinderen.

Hoewel er in India inmiddels een leerplicht geldt en onderwijs gratis is, is het voor de armste gezinnen nog steeds moeilijk om hun kinderen naar school te laten gaan. Omdat er een eigen bijdrage gevraagd wordt voor het uniform en lesmaterialen, is het waardevol dat het Vekemansfonds voor deze kinderen die kosten op zich neemt. Daarnaast is er weinig controle op de leerplicht, waardoor het makkelijk is om kinderen thuis te houden.

De kinderen op de Ursulinenscholen krijgen van hun 4e tot hun 14e jaar goed basisonderwijs. Na deze basisopleiding kunnen de kinderen naar een vervolgopleiding. Een aantal Ursulinen scholen bieden deze ook aan, maar in sommige plaatsen moet je naar een “government school “om je opleiding te voltooien.

Op dit moment (2023) steunt het Vekemansfonds ongeveer 170 kinderen. Er zijn 40 kinderen die rechtstreeks door het Vekemansfonds gesteund worden, de andere 130 hebben een particuliere sponsor. Deze sponsor krijgt met regelmaat informatie van het kind en haar of zijn vorderingen. Vindt u het leuk om één van de particuliere sponsors te worden, dan kunt u zich aanmelden op het tabblad “Steun ons” op deze website.

Om u een indruk te geven van het leven van de kinderen op school en in het hostel vindt u hieronder een foto-impressie.

Bezoek India in februari 2024

Tijdens ons bezoek aan India in februari 2024 hebben we weer heel veel kinderen gezien op de scholen en de hostels van de Ursulinen zusters. Wat zijn ze vrolijk en enthousiast over ons bezoek.

De kinderen zijn heel erg blij dat ze in de hostels van de zusters wonen. Ze wonen er beschermd en krijgen gezelligheid, voeding en scholing. De omgeving is fijn voor de kinderen en het is fijn voor de ouders die weten dat hun kinderen veilig zijn.

Ik ben in Lodam op bezoek geweest. Dit hostel is nog in aanbouw dus nog maar gedeeltelijk klaar. Hier wonen een 3-tal zusters en een 8-tal kinderen. Zeer bijzonder om te vermelden, is dat er telkens 2 kinderen uit één gezin wonen. Wat een fantastisch goed idee om dit zo te regelen; de familieband blijft zo goed in stand tussen de twee kinderen.

Schoolreisje

Ook in India hebben de kinderen soms een uitje.  Met de bus, en daar begint natuurlijk al de pret, gaan de kinderen op schoolreisje.  Ze gaan met zijn allen naar een groot park om te klimmen, te schommelen, te dansen en spelletjes te doen.  De leerkrachten sjouwen volle tassen met eten, drinken en fruit mee zodat er ook gepicknickt kan worden. Op uitnodiging van de school was ik er ook bij. Het was vooral fijn om te zien dat de leerkrachten er samen met de kinderen er een mooie dag van maakten.

Ontbijt

Om 7 uur staan de kikkererwten en de rijst al te wachten. Door twee leerlingen worden de borden van de andere meisjes gevuld. Je mag gewoon voor een tweede keer teruggaan als je nog meer trek hebt. En dan gezellig met zijn allen, zonder bestek, ontbijten.

 

 

Kleuters in Ambikapur

De kleuters in Ambikapur genieten van hun meegebrachte lunch. Op deze school krijgen de kinderen les vanaf hun 4e jaar.  Deze school is toegankelijk voor jongens en meisjes. Er wordt niet gekeken naar religie. Dit laatste geldt voor alle scholen van de Ursulinen zusters.

Biologieles in Ambikapur

Op dezelfde school in Ambikapur kunnen de kinderen ook een opleiding op middelbaar niveau volgen. Op deze foto ziet u een klas waarin oudere leerlingen (16-jarigen) biologieles krijgen. Het is behoorlijk pittige stof.

Een hostel in Dhekiajuli

Deze jongens stralen als ze hun slaapplaats in het hostel in Dhekiajuli laten zien. Het is hier vol maar gezellig. Ze hebben het echt naar hun zin.

Veel kinderen wonen zover van de school dat ze in een hostel bij de school kunnen verblijven. Er wordt goed voor hen gezorgd door de zusters. De kinderen krijgen eten en verzorging, maar moeten zelf ook het nodige doen. Ze helpen bij het verbouwen van de groenten, het oogsten van het fruit, het verzorgen van het vee en ze moeten hun eigen was doen. De grote kinderen helpen hierbij de kleintjes.

Wasdag in Bagra

De dames hebben er plezier in. Eerst zelf het water oppompen uit de bron, de kleding wassen en spoelen en dan natuurlijk laten drogen. Wat een toppers.

Zingen en dansen in India

Aan de cultuur wordt flink aandacht besteed. De kinderen in India houden van dansen, zingen en muziek maken.