Sponsorkinderen

Het Vekemansfonds besteedt jaarlijks ongeveer €25.000,- aan de opleiding van de sponsorkinderen.

Hoewel er in India inmiddels een leerplicht geldt en onderwijs gratis is, is het voor de armste gezinnen nog steeds moeilijk om hun kinderen naar school te laten gaan. Omdat er een eigen bijdrage gevraagd wordt voor het uniform en lesmaterialen, is het waardevol dat het Vekemansfonds voor deze kinderen die kosten op zich neemt. Daarnaast is er weinig controle op de leerplicht, waardoor het makkelijk is om kinderen thuis te houden.

De kinderen op de Ursulinenscholen krijgen van hun 4e tot hun 14e jaar goed basisonderwijs. Na deze basisopleiding kunnen de kinderen naar een vervolgopleiding. Een aantal Ursulinen scholen bieden deze ook aan, maar in sommige plaatsen moet je naar een “government school “om je opleiding te voltooien.

Op dit moment (2023) steunt het Vekemansfonds ongeveer 170 kinderen. Er zijn 40 kinderen die rechtstreeks door het Vekemansfonds gesteund worden, de andere 130 hebben een particuliere sponsor. Deze sponsor krijgt met regelmaat informatie van het kind en haar of zijn vorderingen. Vindt u het leuk om één van de particuliere sponsors te worden, dan kunt u zich aanmelden op het tabblad “Steun ons” op deze website.

Om u een indruk te geven van het leven van de kinderen op school en in het hostel vindt u hieronder een foto-impressie.

Kleuters in Ambikapur.

De kleuters in Ambikapur genieten van hun meegebrachte lunch. Op deze school krijgen de kinderen les vanaf hun 4e jaar.  Deze school is toegankelijk voor jongens en meisjes. Er wordt niet gekeken naar religie. Dit laatste geldt voor alle scholen van de Ursulinen zusters.

Biologieles in Ambikapur.

Op dezelfde school in Ambikapur kunnen de kinderen ook een opleiding op middelbaar niveau volgen. Op deze foto ziet u een klas waarin oudere leerlingen (16-jarigen) biologieles krijgen. Het is behoorlijk pittige stof.

Een hostel in Dhekiajuli.

Deze jongens stralen als ze hun slaapplaats in het hostel in Dhekiajuli laten zien. Het is hier vol maar gezellig. Ze hebben het echt naar hun zin.

Veel kinderen wonen zover van de school dat ze in een hostel bij de school kunnen verblijven. Er wordt goed voor hen gezorgd door de zusters. De kinderen krijgen eten en verzorging, maar moeten zelf ook het nodige doen. Ze helpen bij het verbouwen van de groenten, het oogsten van het fruit, het verzorgen van het vee en ze moeten hun eigen was doen. De grote kinderen helpen hierbij de kleintjes.

Wasdag in Bagra.

De dames hebben er plezier in. Eerst zelf het water oppompen uit de bron, de kleding wassen en spoelen en dan natuurlijk laten drogen. Wat een toppers.

Zingen en dansen in India

Aan de cultuur wordt flink aandacht besteed. De kinderen in India houden van dansen, zingen en muziek maken.