In overleg met de gemeente is flink met de stofkam door de opstelling van de kledingcontainers in Veldhoven gegaan. Sommige containers kregen een betere plaats. Of er werden een tweede container neergezet, ook kwamen er nieuwe locaties bij. Zo ook bij het MFA-Noord. Deze container is in het bijzijn van de Veldhovense wethouder Ad van den Oever en de voorzitter van het Vekemans Fonds, Driek van de Vondervoort, in gebruik genomen. Dit deden zij door een zak met kleding in de container te deponeren.

Enkele containers kregen een likje verf, ook andere containers komen nog aan de beurt. Dit alles met de bedoeling om meer textiel op te halen. Er komt nog te veel textiel in de grijze container terecht en dat kan beter! De gemeente onderzoekt elk jaar via een steekproef of er nog veel recyclebaar materiaal – zoals textiel – in de grijze kliko’s zit. Daaruit blijkt dat nog 3,9 kilo textiel per inwoner in de grijze container terecht komt, terwijl dat eigenlijk in de kledingcontainers van het Vekemans Fonds moet komen. Binnen een straal van een paar honderd meter kun je altijd zo’n container vinden. Het netwerk van 30 containers is netjes verspreid over heel Veldhoven. Dus …. maak er gebruik van!

Het heeft voordelen om kleding apart te houden. Om het afval uit de grijze container in te zamelen, te vervoeren en te verbranden betaalt de gemeente geld en dat berekent ze weer door via de afvalstoffenheffing aan alle inwoners. Brengen we meer textiel naar de containers van het Vekemans Fonds dan sparen we geld uit (de afvalstoffenheffing kan daardoor omlaag). Met de opbrengsten van het ingezamelde textiel helpen we kansarme kinderen in India. Zo leveren we samen een duurzame prestatie waar het milieu voordeel aan heeft. Uw kleding krijgt immers een tweede leven doordat het opnieuw wordt gedragen, hergebruikt of wordt omgevormd tot andere producten, zoals voor geluidsisolatie, vilten tassen, poetslappen enz.

In 2017 werd in totaal 255.000 kilo textiel in Veldhoven opgehaald. In het restafval zit nog 175.000 kilo textiel Het inzamelresultaat van het Vekemans Fonds kan vrij gemakkelijk meer worden als iedereen zijn afgedankte textiel naar de dichtbij zijnde container van het Vekemans Fonds brengt. Zie hiervoor de plattegrond. De gemeente en het Vekemans hebben afgesproken om de komende tijd meer achtergrond informatie te verstrekken over waar de kleding blijft uit de containers en wat er met onbruikbare kleding gebeurt. Een ding is echter zeker:

Uw kleding krijgt een tweede leven. Doe mee!